egregius.be

Urban Exploration, PHP and others…

Backup scheme

Sinds ons abonnement op Office 365 en de daarbij horende OneDrive account van 1TB is die onze main storage geworden op onze computers en smartphone. Op zich nog geen enkel probleem ondervonden, synchroniseren gaat vlot en correct.
Toch hou ik er niet van om enkel van 1 dienst afhankelijk te zijn, zeker niet als het een twee-richtings synchronisatie is. Stel je maar voor dat er bij OneDrive iets mis gaat waardoor alle lokale bestanden verwijderd worden…
Daarom, naast OneDrive ook een lokale backup naar een Synology DS1513+ nas en af en toe naar een externe harde schijf. Dankzij slim gebruik van de rsync optie link-dest met versies zodat er steeds terug gegaan kan worden in tijd.
Dergelijk rsync script ziet er ongeveer zo uit:

#!/usr/bin/env bash -e
NOW=$(date +"%Y-%m-%d")
rsync -aP --exclude-from "/Volumes/home/backup/excludedfiles.txt" --stats -e "ssh -i /Users/guy/.ssh/id_rsa" --delete --link-dest="../__prev/" "/Users/guy/OneDrive/" "guy@diskstation:/volume1/homes/guy/OneDrive/$NOW"
ssh guy@diskstation "rm -f /volume1/homes/guy/OneDrive/__prev; ln -s /volume1/homes/guy/OneDrive/$NOW /volume1/homes/guy/OneDrive/__prev;"

De NAS op zijn beurt stuurt nogmaals alle bestanden door naar zowel een Transip Stack als een remote Synology NAS bij een vriend.

Er mag dus al een serieuze bom vallen op ons landje tegen dat wij onze bestanden kwijt zijn.