egregius.be

Urban Exploration, PHP and others…

Harde schijf vervangen in Apple iMac Aluminium

In mijn iMac zat een Western Digital Black Caviar disk van 1TB.
Niet dat ik met 1TB niet voldoende heb, maar vond dat de disk een behoorlijk geluidsniveau had.
Ik had hier nog een externe 2TB disk met een Samsung Spinpoint F3 HD203WI. Doordat deze drive trager draait maakt hij uiteraard veel minder lawaai.
De drive zelf inbouwen kostte mij wel effe Google werk om te vinden hoe de iMac open moet. Je vindt immers maar 3 schroefjes onderaan het geheugenslot.
Ik kwam al snel uit bij amfiteatar.org. Daar staat mooi stap voor stap uitgelegd hoe je wat moet doen. Mij interesseerde dat natuurlijk niet allemaal, ik zou het zelf wel vinden.
Belangrijkste gegeven was dat je de glasplaat eraf moet krijgen middels zuignappen om dan aan de schroeven te komen.
Eens ook het LCD panel gedemonteerd te hebben kwam de harde schijf zichtbaar. Het vervangen van een disk is dan peace-off-cake.
Er was wel een extra verbinding op de schijf. Een die ik nog nooit eerder zag. Gezien de Samsung disk deze connector niet had liet ik deze maar los hangen.
Na alles terug vast te zetten was het tijd om op te starten en OSX te installeren, na de installatie koos ik uiteraard om alle gegevens van de oude disk over te zetten.
Tijdens dit proces ging de ventilator die de harde schijf moet koelen enorm blazen. Gezien de Time Machine recovery bezig was kon ik daar niet veel aan doen. Ik ging er dan ook van uit dat het maar tijdelijk was en wel zou opgelost zijn eens de iMac opnieuw in gebruik was.
Niets was minder waar, ook in normaal gebruik ging die ventilator steeds harder gaan draaien, tot wel 6300 rpm!
Op naar Google dus, want die weet op alles een antwoord…
En inderdaad, op een van de eerste hits leerde ik dat er in de Black Caviar aangepaste firmware geladen zit die zijn eigen temperatuur doorgeeft via de extra aansluiting. Gezien bij mij die aansluiting los hing gaat de iMac gaan denken dat de schijf te warm is en dus steeds meer gaan koelen.
Mijn plan om een ‘nog’ stillere iMac te hebben naar de vaantjes dus…
Gelukkig wist ook hiervoor Google een antwoord te voorzien. De ventilatorsnelheid kan softwarematig aangepast worden.
Daar zijn 2 programma’s voor: 1 gratis manueel, 1 betalend automatisch.

SSD Fan Control:

Hiermee kan je zelf gaan bepalen hoe snel de fan moet draaien. In normale omstandigheden zal de idle snelheid van 1100rpm al voldoende zijn. Pas boven de 2500rpm is het geluid ook effectief hoorbaar en als storend te ervaren. Nadeel hiervan is dat je het zelf moet in de gaten houden.

HDD Fan Control:

HDD Fan Control

Dit is dan een betalende variant, met meer mogelijkheden en vol automatisch. Je kiest de minimum fan snelheid. De temperatuur waarbij de fan moet versnellen en de temperatuur waarbij de fan op volle toeren moet draaien.
Deze app kost $29,95.

Ik ga voorlopig starten met de gratis variant en de temperaturen manueel in de gaten houden. Als ik merk dat dat te omslachtig lijkt zal ik wel overwegen om de betalende variant te nemen.

Uiteraard zijn tips en tricks hierrond steeds welkom.