Bose SoundTouch 30
De batterij van mijn JBL Extreme heeft het na amper 2,5 jaar begeven, tijd om uit te kijken naar iets nieuws dus.
Plan was vooral om ditmaal geen gewone bluetooth speaker aan te schaffen maar een internet speaker. Een speaker die volledig standalone kan spelen dus zonder dat er steeds een smartphone of tablet dient te streamen.
Na een kleine test, dankzij de bruikleen van een SoundTouch Portable en een Sonos Play:5 werd al snel bevestigd dat ik het Bose geluid best wel kan smaken. Omdat de SoundTouch Portable de kleinste variant is en de Sonos Play:5 een generatie 1 was kon ik mij daar niet echt op baseren. Op naar Mediamarkt dus om ze daar even aan de tand te voelen. Daar werd het meer dan bevestigd dat de Bose SoundTouch 30 beter presteert dan de Sonos Play:5 Gen 2. De Bose SoundTouch 30 sluit ook perfect aan bij de rest van de Bose speakers in de woonkamer.
Voorheen vond ik de JBL Extreme een prachtig aangenaam klinkende speaker, een warme volle bas vult de kamer, ondanks zijn kleine formaat. Echter, als je daarnaast de Bose SoundTouch 30 laat spelen verdwijnt dat in het niets.
Zoals eerder aangehaald is de Bose SoundTouch 30 geen gewone bluetooth speaker. Hoewel hij daarvoor perfect gebruikt kan worden is het interessanter om gebruik te maken van een muziek streaming dienst zoals bv Spotify, Deezer, etc. Hierdoor kan je de speaker laten spelen zonder een tablet daarvoor te voorzien of zonder jouw smartphone steeds te gebruiken. Groot voordeel daarvan is ook dat je geen bluetooth issues krijgt als je te ver van de speaker gaat.
De 6 knoppen aan de bovenkant zijn presets die makkelijk toe te wijzen. Je laat een internet radio, een playlist of eender wat spelen. Je drukt op 1 van de 6 preset knoppen gedurende 2 seconden en die playlist wordt daar aan vast gehangen.
Een volgende keer hoef je dus enkel een van de knoppen in te drukken om je favoriete playlists te starten, zonder dat je daarbij een smartphone of tablet moet vastnemen.
De Bose SoundTouch 30 biedt ook een XML API waardoor je hem makkelijk kan integreren in domotica.
Op slechts enkele uurtjes had ik de volledige controle vanuit mijn op Domoticz gebaseerde domotica installatie. Al snel werd dat uitgebreid naar mijn floorplan zodat het bedienen nog makkelijker en sneller gaat.
Een aantal dingen die hierdoor mogelijk zijn:
– ‘s morgens muziek starten bij binnenkomen woonkamer met een volume afhankelijk van het tijdstip (zodat ik de slapenden niet wakker maak)
– het volume bedienen met een Z-wave remote of vanuit floorplan
– Geluiden afspelen voor notificaties, bv een deurbel als je de speaker even mee neemt naar de tuin
De code hierachter werd toegevoegd aan de github repo’s: