egregius.be

Urban Exploration, PHP and others…

Synology DiskStation automatisch opstarten

In een eerder bericht zagen we hoe we de Synology DiskStation automatisch kunnen laten uitschakelen. Uiteraard heeft dit gevolgen voor de beschikbaarheid van de volumes. Om overbodige handelingen te vermijden ging ik op zoek naar een oplossing die ervoor moet zorgen dat de DiskStation automatisch opstart als ik mijn iMac activeer.
Goed gelezen? Ik schrijf ‘activeer’. Er is immers een groot verschil tussen een opstart en een resume uit slaapstand. Bij een opstart kan je heel eenvoudig apps en scripts uitvoeren, bij een resume is dat alweer moeilijker.
Om een Wake-On-Lan te kunnen uitvoeren had ik OSX-GCC-Installer nodig en een klein Applescript:

on run {input, parameters}
do shell script “/opt/local/bin/wakeonlan 00:11:22:33:44:55”
return input
end run

Om dit automatisch te kunnen uitvoeren na een resume installeerde ik ControlPlane.
ControlPlane laat toe om middels van triggers een context te activeren. Aan die context kan je dan weer acties gaan koppelen.
Momenteel gebruik ik 3 contexten: Automatic, Wifi_Connected en DiskStation_Available. Aan de benamingen kan je wel al zien wat ze uiteindelijk zullen doen.
Door een eenvoudige trigger die kijkt of er een IP adres gekoppeld is aan de WIFI verbinding wordt de context Wifi_Connected geactiveerd. Daardoor wordt een klein programma’tje, een Applescript meerbepaald, uitgevoerd die een Wake-On-Lan pakket verstuurd naar de DiskStation. Hierdoor wordt de DiskStation wakkergeschud en start hij op.
Een tweede trigger is er dan wanneer de DiskStation middels Bonjour meld dat de AFP service beschikbaar is. Eens die beschikbaar is worden de volumes gemount en start een TimeMachine back-up. Allemaal lekker automatisch!

Enkele screenshots:

General

Reacties zijn gesloten.