egregius.be

Urban Exploration, PHP and others…

2011 08 06 at 12 25 06

Vakantiedomein Kosmos

De sloop van dit domein is volop bezig. Het openluchtzwembad is al volledig verdwenen.
Het torengebouw werd in juli 2008 in brand gestoken. Alle materialen andere dan steen en beton zijn reeds verwijderd.

Vakantiedomein Kosmos was een recreatiegebied op de Rodeberg, bij het Belgische dorp Westouter. De Kosmos beslaat een gebied van 70 543 m² en bevatte onder meer een tennisveld, voetbalveld, openluchtzwembad, hotel met restaurant en feestzaal en muziekcafé, Home Boskant (met 48 kamers) en Home Zeewind (slaapzalen en polyvalente zalen).

Hotel

Het hotel werd in 1934 gebouwd als jeugdhotel. Het originele complex was relatief klein. Het hotel was zeer gekend in de streek en genoot een goede naam. In de jaren ’60 tot 80′ was het een heel bekende plaats voor jongeren, CM-kampen, jeugdbewegingen of bosklassen. Het originele gebouw Kosmos werd voor de eerste keer uitgebreid in 1965 met een café/restaurant. In 1974 werd de cafetaria grondig uitgebreid en in 1992 werd de veranda aangebouwd. Dit gebouw werd in 2004 geklasseerd als beschermd monument[1]. Deze erkenning was een streep door de rekening van de eigenaar, die grootse plannen had, waar dit gebouw niet in paste. Boskant, gebouwd door Valcke, werd in 1992 volledig vernieuwd, en bevat 48 kamers, met sanitair. Het gebouw heeft ook een ondergrondse speelzaal-fitnesszaal. De fitnesszaal was vroeger een ondergrondse parkeergarage, maar werd volledig omgebouwd. Boven de vroegere parkeergarage was een volledig speelterrein ingericht. Naast Boskant lag een tennisbaan, die ondertussen volledig vervallen is. Zeewind (1956) werd ook gebouwd door Valcke. Zeewind heeft 4 ruime slaapzalen, 7 kamers, en een sanitair blok. Naast deze gebouwen zijn er ook nog verscheidene kleinere gebouwtjes, zoals Ponderosa, een kleine zaal. Rechts van Zeewind staat een klein gebouw, dat vroeger dienst deed als kapel, maar dit werd later gebruikt als opslagplaats en magazijn.

Zwembad

Hotel Kosmos was voornamelijk gekend om z’n openluchtzwembad, het enige in de streek. Het zwembad was omgeven door bos en lag op de helling van de Rodeberg, wat het hotel zo uniek maakte. Het zwembad werd gebouwd in de jaren 60 en telde na enkele verbouwingen drie zwembaden, bubbelbad, twee glijbanen, fonteinen, springplank, cafetaria en ligweide. Dit zwembad was in de streek enorm gekend en was zeer druk bezocht.

Dit zwembad was ook de doodslag voor het complex. In 2002 werd de vergunning van het zwembad ingetrokken, wegens opslagproblemen en “niet toegankelijk voor hulpdiensten”. De prachtige ligging van het zwembad zorgde ervoor dat het uiteindelijk zou gesloten moeten worden. Deze sluiting werd voor het hotel fataal. Het aantal overnachtingen daalde en in 2005 legde de uitbater de boeken neer.

Bron: Wikipedia

1 reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.