egregius.be

Urban Exploration, PHP and others…

CrashPlan

Diegenen die mij al wat kennen weten dat ik nogal een fervent backupper ben. Vooral dan van m’n foto’s. Zou sterven mocht ik die kwijtspelen. Een foto kan je nooit meer opnieuw maken.
Dankzij Wim heb ik nu CrashPlan leren kennen. CrashPlan is een gratis programma om automatisch te backuppen. Het instellen is supereenvoudig. Middels vinkjes selecteer je de mappen die je wil backuppen. Daarna kies je één of meerdere bestemmingen. Een bestemming kan bv een externe harde schijf zijn. Dit werkt uiteraard het snelst, doch om een goede backup te zijn zou je deze steeds op een andere locatie moeten bewaren. Daarnaast kan je ook backuppen naar een andere computer waarop je CrashPlan installeerd met dezelfde account. Een derde mogelijkheid is dan om de computer van een vriend te gebruiken. Zo heb ik 2 accounts gemaakt. 1 prive en 1 voor het werk. De gegevens van het werk worden naar mijn computer geschreven, mijn gegevens naar die van het werk. Dit alles gebeurd volledig geencrypteerd en automatisch. Zodra beide computers online zijn gaat het backuppen verder. Dit is al meteen een stuk veiliger gezien de backup op een andere plaats staat. Ben je daar nog niet helemaal tevreden mee kan je meerdere vrienden selecteren.
Tenslotte als vierde is er dan CrashPlan+ Central. Dit is dan een betalende service waarbij je voor vanaf $2,92/maand onbeperkt online opslag ruimte krijgt.
Wat ik vooral ook leuk vind aan deze software zijn de uitgebreide instellingen voor versioning:

Nadeel van de meeste backup methodes is bv wanneer de inhoud van een bestand verwijderd werd dat je dat bestand kwijt bent. Normaliter als je een bestand verwijderd blijft het op de backup staan, verwijder je de inhoud maar blijft de bestandsnaam dezelfde zal deze de backup overschrijven.
Dankzij de versioning in CrashPlan kan je steeds terug.

Ik zou zeggen probeer het even. Misschien kunnen we zelfs wat schijfruimte uitwisselen om te backuppen naar elkaar.

Och ja, mocht je schrik hebben voor de schijfruimte of netwerksnelheid: alles kan ingesteld worden.